Ce trebui să faci mai întâi în cazul palpitațiilor. Palpitațiile sunt atunci când o persoană își simte bătăile inimii în mod palpabil timp de câteva secunde sau minute – ceea ce provoacă senzația de bătăi rapide, „neregulate” ale inimii sau de fluturare în piept.
Palpitațiile în sine nu sunt de obicei legate de nicio problemă de sănătate anume, ci sunt cauzate în principal de stresul excesiv, de medicamente sau de efortul fizic.
Dr. Andre Feldman ne explică acest fenomen.
În cazul în care bătăile inimii apar frecvent, ritmul lor este neregulat sau este asociat cu alte simptome, cum ar fi, de exemplu, amețeli și senzație de apăsare în piept, se recomandă o consultație la un cardiolog.
CITEȘTE ȘI: Dezvăluire SURPRIZĂ a medicilor: Palpitaţiile ar putea fi semnul unei afecţiuni la glanda tiroidă
În unele cazuri, în funcție de cauză, palpitațiile sunt însoțite de strângere în piept, amețeli, dificultăți de respirație sau senzație de leșin. Dacă durează mai mult de 1 oră sau sunt însoțite de alte simptome, trebuie să mergeți la o cameră de urgență pentru a începe tratamentul adecvat.
Medicul trebuie să efectueze examinarea fizică prin plasarea stetoscopului pe pieptul persoanei pentru a auzi bătăile inimii acesteia. De asemenea, acesta poate solicita unele teste, cum ar fi, de exemplu, o radiografie toracică, o electrocardiogramă, o ecocardiogramă, o electrocardiografie Holter de 24 sau 48 de ore, o examinare electrofiziologică, un test de efort și analize de sânge și de urină.
Stresul excesiv este o cauză relativ frecventă a palpitațiilor. Într-o stare de nervozitate sau anxietate, organismul eliberează adrenalină – un hormon care accelerează ritmul cardiac.
Ingestia de cafea, băuturi răcoritoare și energizante, anumite tipuri de ceai pot duce la o creștere a tensiunii arteriale datorită prezenței cofeinei în compoziția lor. Aceasta crește cantitatea de sânge care ajunge la țesuturi, iar inima este forțată să bată mai repede. Alcoolul determină o scădere a cantității de magneziu din organism și o bătaie neregulată a inimii.
După perioade de efort fizic intens, palpitațiile sunt foarte frecvente din cauza efortului organismului de a susține mușchii cu oxigenul necesar pentru efort.
Unele medicamente, de exemplu pentru astm sau probleme tiroidiene, pot provoca palpitații ca efect secundar. Prin urmare, trebuie să alertați medicul care a prescris medicamentul pentru a reevalua tratamentul. În niciun caz nu trebuie să întrerupeți singur tratamentul.
Anumite probleme cardiace, cum ar fi tahicardia ventriculară sau sinusală, fibrilația atrială sau ventriculară, contracțiile ventriculare premature, cardiomegalia sau bolile cardiace congenitale, pot provoca palpitații. Astfel de afecțiuni trebuie tratate sub îndrumarea unui cardiolog, deoarece pot pune viața în pericol.
Unele tulburări metabolice, de exemplu hipertiroidismul, nivelurile scăzute de glucoză (hipoglicemie), calciu sau potasiu din sânge provoacă palpitații.
În plus, nivelurile ridicate sau scăzute de magneziu sau potasiu din sânge pot duce, de asemenea, la palpitații.
Modificările hormonale normale care apar în timpul menstruației, sarcinii sau menopauzei pot declanșa palpitații.
Febra poate provoca, de asemenea, palpitații și poate fi însoțită de tensiune arterială scăzută, ceea ce ar putea indica sepsis. În același timp, este posibil ca aceasta să provoace deshidratarea organismului, care provoacă palpitații, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: De ce să nu ignori palpitațiile după ce ai băut alcool
Întindeți-vă și relaxați-vă. Puneți muzică relaxantă sau folosiți aromaterapia. Respirați profund și lent, inspirând pe nas și expirând pe gură. Nu beți cafea sau ceai cu cofeină. Nu fumați.
Dacă simțiți palpitații la câteva minute de la administrarea unui medicament nou, spuneți medicului care vi l-a prescris.